Opdateret 02.11.2017

Biologiske kampstoffer

Louping ill-virus

Louping ill-virus (LI-virus) er en enkeltstrenget RNA-virus, der tilhører gruppen flavivirus. LI-virus er nært beslægtet med andre flåtbårne virus såsom Omsk hæmoragisk febervirus, Powassanvirus og Russisk forårs-sommerencephalit-virus. 

Smitteveje

Primærværterne er får og ryper. LI-virus overføres hovedsageligt via bid fra flåten Ixodes ricinus, men smitte kan muligvis også forekomme ved indtagelse af upasteuriseret fåremælk. Mennesket er slutvært, der kan udvikle sygdom, men ikke føre smitten videre. LI-virus er endemisk i Skandinavien og på de Britiske øer.

Infektiøs dosis

Ukendt.

Inkubationstid

Menes at være 4-7 dage. 

Sygdom

Symptomer

Symptomer: Efter en inkubationstid på 4-7 dage begynder symptomerne på IL-virus med feber, hovedpine, muskelsmerter og generel utilpashed. Patienterne kan opleve unormalt lavt blodtryk og et lavere antal af røde og hvide blodlegemer. Efter et par dage indtræder der en bedring af ca. en uges varighed. Hos de fleste patienter er sygdommen imidlertid bifasisk, og patienten oplever en anden bølge af symptomer, der omfatter feber og tegn på hjernebetændelse.

Patogenese

Virus opformeres lokalt omkring bidstedet og i lymfeknuderne, hvorfra den spredes via blodbanen til bl. a. milten, leveren og knoglemarven.

Dødelighed

Ingen dødsfald er beskrevet hos mennesker efter infektion med LI-virus.

Diagnose

Klinisk diagnose

I endemiske områder med LI-virus må sygdommen mistænkes hos patienter med pludseligt indsættende symptomer som beskrevet ovenfor og hos patienter, som har været udsat for flåtbid.

Differentialdiagnose

Influenza og polio.

Laboratoriedetektion

Virus-RNA kan påvises i blodprøver eller i cerebrospinalvæske vha. PCR. Alternativt serologisk testning vha. ELISA eller dyrkning af virus fra blodprøver.

Behandling og forebyggelse

Behandling

Der findes ingen specifik behandling af LI-virus, så behandlingen er primært symptomatisk.

Forebyggelse

Der er ikke udviklet en vaccine imod virus.

Isolation og dekontaminering

Isolation

Isolation af patienter er ikke påkrævet, da LI-virus ikke smitter mellem mennesker.

Dekontaminering

Virus dræbes let ved varme (80C° i 30 minutter) samt ved desinfektion med fx 1% hypoklorit eller 70% ethanol.

Kontakt os

Center for Biosikring og Bioberedskab

Statens Serum Institut

Artillerivej 5

2300 København S

Telefon: +45 32688127
Email: cbb@ssi.dk