Opdateret 02.11.2017

Biologiske kampstoffer

Kyasanur Forest-virus

Kyasanur Forest-virus (KFD) er en enkeltstrenget RNA virus, der tilhører gruppen flavivirus. 

Smitteveje

Primærværterne er skovdyr fx gnavere, aber, fugle og flagermus. KFD overføres primært via bid fra flåten Haemaphysalis spinigera, men direkte smitte fra gnavere til mennesker er også blevet observeret. Mennesket er slutvært, der kan udvikle sygdom, men ikke føre smitten videre. KFD er endemisk i visse skovområder i Indien.

Infektiøs dosis

Ukendt.

Inkubationstid

3-8 dage. 

Sygdom

Symptomer

Efter en inkubationstid på 3-8 dage begynder symptomerne på KFD pludseligt med feber, hovedpine, svære muskelsmerter, hoste, dehydrering, gastrointestinale symptomer og blødningsproblemer. Patienterne kan opleve unormalt lavt blodtryk, og et lavere antal af røde og hvide blodlegemer. Efter 1-2 ugers symptomer, kommer nogle patienter sig uden komplikationer. Hos de fleste patienter er sygdommen imidlertid bifasisk, og patienten oplever en anden bølge af symptomer i begyndelsen af den tredje uge. Disse symptomer omfatter feber og tegn på encephalitis.

Patogenese

Virus opformeres i lymfeknuderne, hvorfra den spredes via blodbanen til bl.a. milten, leveren og knoglemarven.

Dødelighed

2-10%.

Diagnose

Klinisk diagnose

I endemiske områder med KDF må sygdommen mistænkes hos patienter med pludseligt indsættende symptomer som beskrevet ovenfor og hos patienter, som har været udsat for flåtbid. 

Differentialdiagnose

Louping ill-virus, Omsk hæmoragisk feber virus og Powassanvirus. 

Laboratoriedetektion 

Virus-RNA kan påvises i blodprøver eller i cerebrospinalvæske vha. PCR. Alternativt serologisk testning vha. ELISA eller dyrkning af virus fra blodprøver.

Behandling og forebyggelse

Behandling

Der findes ingen specifik behandling af KFD, så behandlingen er primært symptomatisk. Herunder opretholdelse af væske- og elektrolytbalance, blodtransfusion og kortikosteroid behandling i tilfælde af neurologiske symptomer.

Forebyggelse

Der er udviklet en vaccine, som ved en eller to doseringer giver en beskyttelse på hhv. 82 eller 95%.Derudover kan smitte reduceres ved anvendelse af insektmidler og dækkende påklædning.

Isolation og dekontaminering

Isolation

Isolation af patienter er ikke påkrævet, da KDF ikke smitter mellem mennesker.

Dekontaminering

Virus dræbes let ved varme (80C° i 30 minutter) samt ved desinfektion med fx 1% hypoklorit eller 70% ethanol.

Kontakt os

Center for Biosikring og Bioberedskab

Statens Serum Institut

Artillerivej 5

2300 København S

Telefon: +45 32688127
Email: cbb@ssi.dk